
زخمی به قوت تاریخ
«قتل های زنجیره ای یعنی محکوم به اعدام کردن های غیابی شهروندان و اجرای مخفیانه احکام صادره از چه سالی و به دستور چه کسی یا کسانی آغاز شد؟
آیا آقای پورمحمدی مانند آقای حسینیان و دیگر مریدان آقای مصباح یزدی مقتولان را مهدورالدم و سعید امامی را شهید می داند؟»
این دو سوال نیز همچون بقیه شش سوال مصطفی تاج زاده از مصطفی پورمحمدی بی پاسخ مانده است. پورمحمدی رئیس سازمان بازرسی کل کشور که زمانی از مسئولان وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران بود اخیرا با اظهار سخنانی درباره قتلهای زنجیرهای و متهم کردن اصلاح طلبان به دست داشتن در این قتلها، جدال برسر این پرونده حل ناشده را زنده کرد.
در حالی که مصطفی پورمحمدی خود به دست داشتن در قتل های زنجیره ای متهم است در گفت و گو با سایت مشرق اظهار داشت: «این داستان جزو پروپاگاندا ها و جو سازیهایی است که جریان چپ در کشور راه انداخت. جریان چپ وقتی میخواست کسی را بکوبد باید یک بهانه و اتهامی برایش مطرح میکرد. یک عده را میگفتند تند رو هستند، یک عده ای راهم گفتند چماق دارند و بعدش هم داستان قتلهای زنجیره ای درست شد. که جناب آقای دری نجف آبادی آن موقع وزیر بود و این حادثه زمان ایشان اتفاق افتاد.»
دری نجف آبادی، وزیر اطلاعات دولت خاتمی همزمان با افشای قتل های زنجیره ای از سمت خود کناره گذاشته شد. پورمحمدی با متهم کردن اصلاح طلبان به دست داشتن در قتلها اظهار داشت: «نکته جالب هم این است که افراد اصلی ای که در این قتلها مسئول مستقیم بودند، مشهورترین نیروهای چپ وزارت اطلاعات بودند و ما به خاطر اینکه نمیخواستیم به این جدال دامن بزنیم و این را به مصلحت کشور نمیدانستیم در آن مقطع روی این موضوع مانور ندادیم. آدمهایش هم موجودند. افرادی که اعتراف کردند که این حرکتهای ناروا و ناصحیح و خلاف قانون و شرع و مضر برای مملکت را انجام دادند، چهرههای مشهور چپ در وزارت اطلاعات بودند».
مصطفی تاجزاده طی نامه ای از زندان سوالهایی نوشته و یادآوری کرده پورمحمدی سالها در دستگاه قضایی، اطلاعات و دفتر رهبری حضور داشت و اگر پورمحمدی به این سوالات جواب بدهد، خیلی از نقاط تاریک پرونده قتل های زنجیره ای برطرف می شود.
چند روز پیش هم، محمد نوریزاد در گفتگو با سایت کلمه، از ابولقاسم طالبی کارگردان فیلم قلاده های طلا به عنوان عضو اداره ی اطلاعات اصفهان یاد کرد و به نقل از او نحوه ی قتل شاپور بختیار آخرین نخست وزیر دوران پهلوی را شرح داد.
هاشمی رفسنجانی نیز به تازگی وقوع قتل های خارج کشور را کار عوامل خودسر دانسته و آن را مرتبط با مسئله ارتباط با غرب دانسته است. وی در گفت و گو با فصل نامه مطالعات بین المللی اظهار داشت: «آنها میفهمیدند که اینها خواست و استراتژی دولت نیست. فرض کنید تروری در کشوری انجام میشد، بزرگش نمیکردند. ولی افراطیهایی بودند که هنوز هم هستند و همیشه بودهاند. میکونوسی که شما میگویید هم از همین نوع است. جریاناتی اینگونه همیشه بودهاند. در زمان امام هم اینگونه افراد بودند. با اینکه امام هم با اینگونه کارها موافق نبودند یکبار در یکی از کشورهای همجوار، محموله مواد منفجرهای کشف کرده بودند و این هم تاثیر منفی روی ما داشت. بله، فکر میکنم هنوز هم آدمهای خودسر هستند. ولی سیاست کشور اینگونه نیست».
پس از آن عباس سلیمینمین٬ مدیر دفتر مطالعات تاریخ ایران در پاسخ به هاشمی در گفت و گو با سایت مشرق نیوز به «نقش» دولت اکبر هاشمی رفسنجانی در ماجرای ترور رستوران میکونوس این گونه پرداخت:
«پیش کشیدن ماجرای میکونوس یک مانور تبلیغاتی است. این قضیه در زمان وزارت اطلاعات آقای فلاحیان اتفاق افتاد و همگان می دانند که آقای فلاحیان چقدر با آقای هاشمی نزدیک است. اگر ایشان درست می گویند که کار عناصر خودسر بوده باید ایشان را عزل می کردند چه اینکه آقای فلاحیان از این موضوع اطلاع داشتند یا خیر! اصلا با اینکه غرب نتوانست در این ماجرا مستندات قابل قبولی ارائه دهد ایشان از پیش کشیدن این بحث چه هدفی را دنبال می کنند؟ به نظر من می خواهد بگوید اگر در دولت من هم کاری علیه غرب صورت گرفته است کار من نبوده و کار یک سری عناصر خود سر بوده است و این اصلا شایسته ایشان نیست! اصلا حالا غرب این رفع اتهام ایشان از خود را می پذیرد؟ پیش کشیدن این قضیه بیشتر یک پیام به غرب است و یک نوع رقابت با احمدی نژاد که بتواند نظر غرب را جلب کند. البته نمی خواهم در مورد اتفاقاتی که در زمان ایشان در وزارت اطلاعات آقای فلاحیان افتاد بیش از این صحبت کنم که طولانی می شود و آنگاه پای مسائل دیگری به میان می آید که به صلاح ایشان نیست».
این اولین بار است که این چنین آشکار در جمهوری اسلامی پیرامون ترورهای خارج کشور موضع گیری می شود و حتی مسئولیت قتل ها به پای عناصر خودسر اما مرتبط با نظام نوشته می شود.
در حالی که مصطفی تاج زاده گروهی از اصول گرایان و مصطفی پورمحمدی اصلاح طلبان یا چنان که خود می گوید جناح چپ را متهم کرده، هاشمی رفسنجانی از ارتباط ترورها با سیاست خارجی جمهوری اسلامی و به هم ریختن مناسبات برای ناکام گذاشتن بوروکرات ها سخن می گوید و عباس سلیمینمین با تهدید ضمنی هاشمی را به سکوت فرا می خواند.
ماهنامه شماره ۱۵