وزارت بهداشت برای تحقق مطالبات خود ضعیف عمل کرده است
تحریم اقتصادی ایران ای نبار به صورت غیر مستقیم حوزه دارو و درمان را هم در بر گرفته است. درنتیجه کم شدن دارو به دلیل اعمال تحریم های غرب علیه ایران، بیماران خاص دچار مشکل شده اند. تا کنون یک مورد فوت به دلیل کمبود داروی انعقادی گزارش شده است و خطر جانی و معلولیت، بساری از بیماران را تهدید می کند. در پایان لازم به ذکر است که هنگام انجام این گفت و گو، با توجه به تماس بیماران از بیمارستان امام خمینی مطلع شدیم این بیمارستان فاقد فاکتورهای انعقادی بود. همچنین طبق اطلاعات رسیده به کانون، استا نهای البرز، خراسان رضوی، لرستان، مرکزی، فارس، بوشهر، دزفول، کرمانشاه و گیلان با کمبود شدید و یا فقدان دارو روبه رو هستند.
علت بحران دارو در کشور و افزایش برخی از اقلام ضروری دارویی را ناشی از چه میدانید؟
بخشی از داروها متاسفانه در فهرست تحریمهای غرب قرار گرفته است در حالی که بر اساس قوانین بینالمللی داروهای پزشکی نباید در ردیف تحریمهای یک کشور قرار گیرد اما شاهد هستیم که برخی از اقلام دارویی در فهرست تحریمها قرار دارد و این مسئله به کمبود دارو در کشور دامن زده است.
در واقع شما تحریم دارویی غرب را به عنوان عامل اصلی افزایش قیمت داروها و مشکلات فعلی در بخش درمان کشور میدانید؟
این موضوع مهمی است و باید نهادهای حقوق بشری برای رفع تحریمهای دارویی و مواردی که مستقیم با سلامت و زندگی مردم در ارتباط است حساسیت نشان دهند، در عین می توان گفت بحث تحریم مسئله تازهای برای مردم نیست، اما باید انگیزه نخبگان را در بحث تولید داخلی دارو زیاد کند تا این کمبود دارو جبران شود.
به هر حال برخی از اقلام دارویی امکان تولید داخلی را ندارند و نیازمند واردات است، چرا که سلامت و جان مردم نمیتواند فدای زمان سپریشده برای رسیدن به استقلال دارویی و رسیدن به تولید داخلی همه داروها شود، برای بیمارانی که به صورت فوری به دارو نیاز دارند، چه اقدامی صورت گرفته است؟
در مورد داروهای مورد نیاز کشور که باید از خارج وارد شود، متاسفانه ارز کمی در اختیار وزارت بهداشت و درمان قرار گرفته و این مسئله موجب کمبود برخی از اقلام دارویی شده است.
یعنی در بودجه کشور برای تامین داروی مورد نیاز کشور، اعتبارات ویژهای برای بخش بهداشت و درمان لحاظ نشده است؟
موضوع بر سر تصویب اعتبارات نیست، در جلسهای که معاون غذا و داروی وزارت بهداشت و درمان در کمیسیون بهداشت مجلس حضور یافت، رسما اعلام کرد که کمتر از یک چهارم اعتبارات ارزی مصوب برای بخش دارو به وزارت بهداشت تخصیص یافته است.
آیا قوانین حمایتی برای تسهیل در تخصیص اعتبارات ارزی مورد نیاز بخش درمان وجود ندارد؟
ما امیدواریم اعتبارات لازم برای بخش دارو هر چه زودتر تخصیص یابد، اما اینگونه نیست که بخش درمان مغفول مانده باشد، در اولویت بندیهای تخصیص اعتبارات ارزی، دارو در الویت دوم قرار دارد اما دستگاههای مسئول باید همکاری لازم داشته باشد.
و در نهایت شما مقصر اصلی و یا عامل اصلی در مشکلات درمانی کشور را کدام مرجع میدانید؟
مجلس وظیفه قانونگذاری و نظارتی دارد و این دولت است که اجرای قوانین و مصوبات را بر عهده دارد، اینکه دولت در پرداخت اعتبارات بخش درمان کوتاهی کرده است یکی از علل بحران فعلی در حوزه بهداشت و درمان و سلامت کشور محسوب می شود اما تخصیص نیافتن بودجه بخش بهداشت، ناشی از ضعف در سیستم مدیریتی وزارت بهداشت برای پیگیری مطالبات خود از دولت است.
ماهنامه شماره ۲۱