
فمن و منتقدانش
این روزها هر جایی که سیاستمداران و هنرپیشگان میروند یا مراسم مهمی در حال برگزاری است٬ احتمالا سر و کله چند زن هم پیدا میشود که ناگهان بالاتنه خود را کاملا عریان میکنند و تا لحظهای که ماموران امنیتی موفق به بازداشت و انتقال آنها شوند بیوقفه فریاد میکشند. آکسیونی که از آن به دفاع از حقوق زنان تعبیر میکنند. اکنون گروهی از زنان مسلمان٬ حرکتی را علیه این نوع اعتراض سازماندهی میکنند.
زنی محجبه که با برقع صورت خود را پوشانده است٬ کاغذی به دست گرفته که روی آن نوشته شده است: «اگر آزادی پوشیدن را از من بگیرید٬ به من ظلم کردهاید». در یک عکس دیگر زن جوانی دیده میشود که روی پلاکاردش این کلمات هستند: «من با لباس هم میتوانم از حقوق زنان دفاع کنم».
تصاویری مثل این در چند روز گذشته در یوتیوب به فراوانی پیدا میشوند. در یکی از این صفحات برخی زنان مسلمان از کشورهای مختلف به تظاهراتکنندگان فمن (femen.org) واکنش نشان میدهند. این اعتراضی است علیه اعتراض٬ به تعبیر خودشان٬ علیه یکسانسازی تمام زنان مسلمان زیر پرچم گروه فمن.
گروه فمن با اعتراضات برهنه و پرجنجال٬ هر روز هواداران بیشتری را از سرتاسر جهان جذب خود میکند. هر چند این اعتراضات در اوکراین شروع شد اما امروز به جاهای مختلف دنیا کشیده است. آنها با هر کسی در میافتند٬ از پاریس هیلتون گرفته تا بازیکنان فوتبال و البته امروز بیش از همه با اسلام.
فمن در یازده آوریل ۲۰۰۸ در کیف اوکراین متولد شد و اعتراضاتش را آغاز کرد. بنیانگذار این گروه آنا هوستل ۲۸ ساله است که اعتراضات گروهش را به سفارت ایران هم کشانده است. زنانی برهنه در سفارت که به وسیله کارمندان به بیرون رانده میشوند و خبرنگارانی مشتاق که صدای آنها را به همه جهان میرسانند.
انتقادات به فمن در اوکراین از زمانی زیاد شد که آنها صلیب یادبود قربانیان جنایتهای استالین را در یکی از تظاهراتهایشان شکستند. گروهی از فمینیستهای مسلمان مقیم واشنگتن هم منتقد گروه فمن هستند٬ چرا که معتقدند فمن به گونهای نژادپرستانه و اسلامستیزانه٬ مسلمانان را بهیکسان قضاوت میکند. اعتراض این زنان مسلمان پس از این شکل گرفت که یکی از موسسین فمن٬ اینا شوچنکو «روز بینالمللی جهاد سینههای لخت» را در حمایت از امینه تیلر اعلام کرد. امینه تیلر دختری نوزده ساله و از موسسان بخش تونس فمن است. در اوایل مارس٬ امینه عکس لخت خودش را در فیسبوک منتشر کرد٬ در حالی که روی سینههایش به خط عربی نوشته شده بود «لعنت به اخلاقیات شما». رسوایی اعتراضی چندان نپایید. صفحه او را هک کردند و یک روحانی درخواست صد ضربه شلاق یا سنگسار او را کرد.
از آن زمان به بعد گروه فمن هر روز عکسهای جدیدی از زنانی را در فیسبوک منتشر میکند که بر روی بدنهایشان شعارهایی علیه اسلام و برای آزادی امینه درج کردهاند.
از وقتی که امینه دستگیر شد٬ فریادهای زیادی به آسمان رفته٬ اما همه آنها متعلق به فمن نیست. یک گروه فیسبوکی به نام زنان مسلمان علیه فمن – Muslim Women against Femen – تشکیل شده که بیش از ۴۵۰۰ عضو دارد. در برخی شهرها هم بعضی زنان روسری بر سرشان میاندازند و علیه فمن فعالیت میکنند. آنها برای شوچنکو و هوادارانش سخنرانی میکنند که تصورات مختلفی درباره آزادی و عدالت وجود دارد. شوچنکو اما همچنان روی هدفش پافشاری میکند.
منابع: اولف پاپه – فونکهاوس اروپا
ماهنامه شماره ۲۴