اخرین به روز رسانی:

مارس ۳, ۲۰۲۵

چشم انداز نظام سلامت در ایالات متحده

سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD) معیارهای 1200 نظام سلامت را در میان 34 کشور صنعتی گزارش می­کند. یافته­های مقایسه­ی نظام­های سلامت کشورهای مختلف می­تواند حوزه­های قابل بهبود را نشان داده و الگویی برای عملکرد بهتر به دست بدهد. این تحلیل بر داده­های سلامت استرالیا، کانادا، دانمارک، فرانسه، آلمان، هلند، نیوزلند، نروژ، سوئد، سوئیس، انگلستان و آمریکا تمرکز کرده است. همچنین شاخص­های کیفیت مراقبت از سلامتی که برای سنجش و مقایسه­ی کیفیت ارائه­ی خدمات سلامت در میان کشورها به کار می­رود، داده­های مصرف و قیمت دارو، قیمت خدمات MRI و دیگر منابع نیز مد نظر قرار گرفته­اند. در میان این کشورها، داده­های ایالات متحده در بعضی از موارد به طرز قابل توجهی با سایر کشورها متفاوت بود.

Untitledhaghبررسی­های مقایسه­ای نشان می­دهد که سرانه­ی تعداد پزشکان به ازای هر هزار نفر در ایالات متحده (43/2 پزشک) از سایر کشورها کمتر و از میانه­ی کشورهای عضو سازمان (00/3 پزشک) پایین­تر است. سرانه­ی مشاوره­ی پزشکی (ویزیت) این کشور به همراه کشور سوئیس نیز در میان این دوازه کشور پایین­ترین عدد را نشان می­دهد در حالیکه این عدد برای کشور آلمان دو برابر این دو مورد است. تعداد تخت­های بیمارستانی (برای بیماران غیرسرپایی) (7/2 تخت به ازای هر 1000 نفر) کمتر از میانه­ی کشورهای عضو سازمان است، در این میان تعداد تخت­های کشور نیوزلند و نروژ از همه کمتر و آلمان بیشترین تخت را داشت. متوسط زمان بستری برای درمان غیرسرپایی در ایالات متحده 5/5 روز است، که از میانه­ی کشورها کمتر است، جالب توجه اینکه متوسط زمان بستری از سال 1980 به شکل چشمگیری کاهش یافته است. هر چند مدت بستری در ایالات متحده کوتاه است و تعداد آن نیز فراوانی کم دارد اما هزینه­ی هر بار ترخیص بسیار بیشتر از سایر کشورها است، هزینه­ی هر ترخیص در این کشور 16,708 دلار است که از دومین کشور دارای بیشترین هزینه ترخیص یعنی کانادا با هزینه­ی ترخیص 12,669 دلار، 25 درصد گران­تر است. ماندن در بیمارستان در کشورهای فرانسه و آلمان حدود یک چهام کشور آمریکا هزینه در بر خواهد داشت.

طبق گزارش صندوق مشترک­المنافع (Commonwealth Fund) به احتمال اینکه افراد بالغ آمریکایی به طور منظم حداقل یک نسخه­ (61%) و حداقل چهار داروی تجویز­شده (25%) دریافت کنند بیش از سایر کشورها است. کمترین مصرف دارو به نسبت آمریکا مربوط به کشور سوئیس است و تنها دو سوم افراد بالغ سوئیسی نسخه­ی منظم دریافت می­کنند. به همین ترتیب 30 داروی پرتکرار و مشترک نسخه­ها در ایالات متحده بیشترین قیمت را دارد، از میان کشورهای دیگر قیمت داروها در چهار کشور کمتر از نصف قیمت دارو در ایالات متحده است. با توجه به نرخ مصرف و قیمت داروها در آمریکا، مخارج دارویی این کشور نیز در مقایسه با سایر کشورها بیشتر و 897 دلار به ازای هر نفر است. همچنین نرخ رشد واقعی سالانه سرانه مخارج دارو نیز در آمریکا بیشتر از سایر کشورهاست.

بUntitledjjیشترین عرضه­ی دستگاه­های تصویربرداری پزشکی در کشور آمریکاست. تعداد 3/34 دستگاه CT اسکن و 9/25 دستگاه MRI به ازای هر یک میلیون نفر در میان کشورها ایالات متحده را در صدر قرار می­دهد. تنها استرالیاست که با 56 دستگاه CT اسکن به ازای یک میلیون نفر بالاتر از ایالات متحده قرار می­گیرد. همچنین تعداد استفاده از این دستگاه­ها به ازای یک میلیون نفر و همچنین هزینه­ی تصویربرداری نیز در آمریکا بیشتر از سایرکشورها است.

نرخ 5 سال زنده­ماندن پس از سرطان نیز در آمریکا نسبتاً بیشتر است. این نرخ برای کسانی که به سه سرطان سینه، انتهای روده بزرگ و دهانه رحم مبتلا شده و پنج سال زنده مانده­اند به ترتیب 5/90 درصد (بیشترین نرخ در میان همه کشورها) در آمریکا و 5/78 درصد در انگلستان (کمترین)، 5/65 درصد در آمریکا (بیشترین) و 6/51 درصد در انگلستان (کمترین)، 9/71 درصد در کانادا (بیشترین) و 4/59 درصد در انگلستان (کمترین) بوده است. همچنین نرخ مرگ ناشی از سرطان نیز به طور متوسط در میان این کشورها برای هر یک از سرطان­های گفته شده به ترتیب 23، 19 و 2 درصد بوده است.

مخارج مراقبت از سلامتی سال 2008 ایلات متحده، چه از به صورت سرانه­ای یا درصدی از تولید ناخالص داخلی، از سایر کشورها بالاتر بود. سرانه مخارج مراقبت از سلامتی در این کشور 7,538 دلار است، در حالیکه دو کشور بعدی یعنی نروژ و سوئد به ترتیب سرانه 5,003 و 4,627 دلار دارند. آمریکا 16 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را حوزه سلامت خرج می­کند. این عدد حدود 40 درصد بیش از درصد مخارج سلامتی کشور دوم یعنی فرانسه است. البته رشد سرانه مخارج سلامت آمریکا 4/3 درصد و کمی کمتر از میانه­ی کشورهای سازمان (9/3 درصد) بود. تفکیک منابع تامین مالی هزینه­کرد حوزه سلامت نیز جالب توجه است. در میان این کشورها آمریکا بیشتری حجم مخارج بخش خصوصی را دارد در حالیکه سایر کشورها اغلب بر مدل­های تامین اجتماعی یا دولتِ پرداخت­گر تکیه می­کنند. مخارج شخصی نیز در ایالات متحده بیش از سایر کشورها به جز کشور سوئیس است. در مجموع و پس از مقایسه­ی آمار کشورهای فوق چنین بر می­آید که مخارج بالاتر به معنی و منعکس­کننده­ی درآمد بالاتر نیست. در کشور نروژ که از میان کشورهای مطالعه شده تنها موردی است که درآمد سرانه بیشتری نسبت به ایالات متحده دارد، مخارج مراقبت از سلامت تنها 5/8 درصد از درآمد ناخالص داخی است. با این وجود نرخ رشد مخارج مراقبت از سلامتی در همه این کشورها بیش از نرخ تورم است و انتظار می­رود این رشد ادامه داشته باشد.

Untitledfcبه نظر می­رسد نیروهای زیادی در افزایش مخارج مراقبت سلامتی نقش داشته باشند. تجزیه و تحلیل­های صندوق مشترک­المنافع نشان می­دهد عواملی نظیر پیچیدگی­های اداری، پیرشدن جمعیت، رویه­ی ”درمان تدافعی“ در واکنش نسبت به دعاوی حقوقی برای قصور حرفه­ای، نرخ عرضه و بهره­گیری از خدمات سلامتی، تخصیص منابع و استفاده از رویه­ها و تجهیزات پیشرفته در این امر دخیل هستند. اما در کشور آمریکا که جمعیت نسبتاً جوانی دارد در مقایسه با کشورهای صنعتی دیگر نرخ ویزیت دکتر و بستری در بیمارستان کم است عواملی نظیر قیمت­ بالا و خدمات درمانی جزئی­شده باعث ازدیاد منابع و استفاده مفرط از متخصصانی می­شود که چندان با هم هماهنگ نیستند.

در زمینه­ی مصرف، قیمت و مخارج دارو در کشورهای مختلف باید نکته­ای را در مورد  نیوزلند مورد توجه قرار داد. این کشور دومین کشور از لحاظ میزان مصرف دارو و نسخه است، نکته مهم درباره­ی این کشور قیمت پایین دارو است، قیمت دارو در این کشور سه برابر ارزان­تر از کشور آمریکا است. به نظر می­رسد نرخ­های ترجیحی، قیمت­گذاری مرجع و سیاست­هایی از این دست را می­توان در کشورهای دیگر بکار بست تا از مخارج درمان در آنها کاسته شود.

به هر روی با توجه به هزینه­ی بسیار زیاد درمان در کشور امریکا، باید به کیفیت درمان نیز توجه کرد. در حالیکه به نظر می­رسد درمان سرطان در این کشور کیفیت بالایی داشته باشد اما نرخ بالای مراجعه به بیمارستان به خاطر بیماری­های مزمن نشان از فرصت­هایی برای بهبود کیفیت است. با توجه به افزایش بیماری­های مزمن در میان افراد مسن و همچنین سهم آن در مخارج مراقبت از سلامتی، درمان موثرتر و مدیریت در مراقبت­های اولیه می­تواند باعث بهبود درمان بیماران و همچنین جلوگیری از استفاده­ی غیرضروری از منابع کمیاب و گران­قیمت شود.

مدیر
سپتامبر 14, 2013

ماهنامه شماره ۲۰