معرفی کتاب: تراژدی تن
وسعت خشونت بر علیه زنان به گستردگی تاریخ بشر است. خشونت و تهاجم بر زنان، طبقه، نژاد، ملیت، مذهب، نوع باورهای ایدئولوژیک و سن و سال نمیشناسد. این پدیده اساساً جهان شمول است و به اشکال مختلف اعمال میشود.
هرچند که خشونت بر علیه زنان، پدیدهای جهانی است اما برخی از شیوههای آن بنا به ویژگیهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و مذهبی هر مکانی متفاوت است. برخلاف برخی از اشکال خشونت بر علیه زنان مانند خشونت خانگی که تقریباً میتوان گفت در همه جای جهان به شکلی فراگیر، گسترده و مشابه انجام میپزیرد اما، برخی از اشکال خشونت، مختص مناطقی خاص است. رسم ساتی در هندوستان، بستن پای دختران چینی در کودکی و ختنه ی زنان مواردی از این دست هستند.
در کتاب “تراژدی تن”، به قلم فاطمه کریمی که توسط انتشارات روشنگران و مطالعات زنان، در تابستان 1389 و در قطع رقعی راهی بازار کتاب شده است، ختنه ی زنان که یکی از این خشونتهای خاص منطقهای ست، بررسی شده است.
در معرفی موضوع محوری کتاب که یکی از اشکال فجیع و قرون وسطایی خشونت علیه زنان در ایران و خاورمیانه و مناطقی از افریقا و آسیا را بر می گیرد، نویسنده خود، در پیش گفتاری که بر موضوع تحقیق خود نوشته است، تاکید می نماید که: در کتاب پیش رو ما برآنیم که به بررسی عمل قطع بخشی از آلت تناسلی زنان که یکی از انواع خشونت های خاص منطقه ای است، بپردازیم. گرچه بیش از دو دهه است که این معضل در سطح ملی و بین المللی مطرح شده است و در این زمینه، پژوهش های زیادی انجام گرفته است؛ با این وجود هنوز به درستی درباره ی این عمل شنیع، مطالعه ای روشنگرانه صورت نگرفته است.
تراژدی تن، در پنج فصل به نگارش درآمده است. نخستین فصل آن، تحت عنوان “خشونت به دلیل جنسیت” به معرفی چیستی ختنهی زنان، بررسی میزان شیوع و معرفی انواع آن میپردازد.
در فصل دوم، با عنوان “اقدامات بینالمللی”، کنوانسیونها، سمینارها و اجلاسهایی که با هدف مبارزه با سنت ختنهی زنان تشکیل شدهاند، یا این موضوع را در کنار موضوعات دیگر در دستور کار قرار دادهاند، معرفی میشوند و نتایج عملی اقدامات آنها به طور مختصر شرح داده میشود. هم چنین در این فصل، نویسنده کشورهایی را معرفی کرده است که این عمل در آنها تقریباً رایج است و اطلاعاتی دربارهی ویژگیهای عمل ختنهی زنان در هر یک از آن کشورها را ارائه می دهد.
سومین فصل به بررسی جایگاه ختنه و عمل قطع آلت تناسلی زنان در بین ادیان مختلف خصوصاً یهودیت، مسیحیت و برخی فرقه های اهل تسنن پرداخته است.
در فصل چهارم، که در آن به مباحث نظری پرداخته شده است، نویسنده خلاصهای از نظریات چند فیلسوف منجمله روانکاوی لاکان، نظریات سیسکو، ایرگاری، کریستوا و هم چنین نظریات فوکو درزمینه ی قدرت را ارائه میکند.
“روش شناسی پژوهش”، نام آخرین فصل این کتاب است که به توصیف شیوهی پژوهش گر در جمعآوری اطلاعات و ارائهی نتایج پژوهش اختصاص دارد و راهکار نیز در آن گنجانده شده است. نویسنده در این فصل، با چهل زن اهل شهرستان پاوه مصاحبههایی انجام داده است. این زنان در بازه ی سنی ۱۶ تا ۶۵ سال قرار دارند و از نظر تحصیلات، طیفی از بی سواد تا کارشناسارشد را در بر می گیرند.
نام کتاب: تراژدی تن/ خشونت علیه زنان
نویسنده: فاطمه کریمی
ناشر: انتشارات روشنگران و مطالعات زنان
نوبت چاپ: اول 1389
برچسب ها
ماهنامه شماره ۳۲