اخرین به روز رسانی:

آوریل ۲۱, ۲۰۲۵

معرفی کتاب: اندرون جهان سوم؛ کالبدشکافی فقر

رضا هوشمند

امروزه با وجود این که کم و بیش تمامی مردم جامعه با مقوله بیکاری آشنا هستند و به صورت سطحی از علل و آسیب های بیکاری خبر دارند اما برای بررسی ریشه ای علل این مشکل باید ریشه ای هم مطالعه کرد و هم چنین رابطه داشتن بیکاری با باقی شرایط جامعه انکار نشدنی است. به همین دلایل برای درک و بررسی این مسئله باید تمام جوانب را در نظر گرفت و کتاب هایی را مطالعه کرد که به صورت زنجیر وار به این مسئله می پردازند. از آن جا که کتاب “اندرون جهان سوم” نوشته “پال هریسون” به بررسی مشکلات و مسائل کشور های جهان سوم می پردازد، می توان از این کتاب برای بررسی بیکاری در جامعه بهره برد.

پال هریسون نویسنده و خبرنگاری است که چندن سال از عمرش را به زندگی در کشورهای موسوم به جهان سوم و بررسی مشکلات اجتماعی و سیاسی آن ها سپری کرده است. از نتایج این سال ها می توان به دو کتاب اندرون جهان سوم و فردای جهان سوم اشاره کرد. یکی از دلایل معرفی کتاب اندرون جهان سوم، ساده بودن این کتاب است؛ به این معنا که برای افراد غیر دانشگاهی نیز مناسب است.

در ابتدای کتاب نویسنده به بررسی مشکلات طبیعی و جغرافیایی که مردم جهان سوم در رابطه با کشور خود باید بدانند و آن ها را بشناسند، می پردازد و سپس به مسئله استعمار ورود می کند و نگاهی به این سوال می کند که: چرا اکثر کشور های جهان، مانند کشورهای اروپایی پیشرفت نداشته اند و ثمره استعمار شدن این کشور ها توسط اروپا چه آسیبی به آن ها رسانده است؟ نویسنده در همین قسمت از کتاب به بررسی غربی شدن کشورهای جهان سوم و علل آن می پردازد و مطرح می کند که وقتی به شهرها و روستاهای آن کشورها می رود، به سیل بزرگ غرب گرایی مردم بر می خورد و به وضوح مشاهده می کند که هر کسی که می خواهد خود را تحصیل کرده و با شخصیت نشان دهد، تلاش می کند رفتاری غرب گرایانه داشته باشد؛ هم چنین شما تمایل رسانه های این کشورها را به سمت برنامه های غربی و ترویج فرهنگ غربی خواهید دید.

در بخش بعد این کتاب، بحث کشاورزی جهان سوم در سه قاره آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین به میان می آید و نویسنده به بررسی و مقایسه کشاورزی در این قاره ها می پردازد. در پایان همین بخش به آسیب های کشاورزی های این کشورها (بیابان زایی، خشکسالی و غیره) پرداخته می شود.

به شهرهای کشورهای جهان سوم که نگاهی بیندازیم، شاهد انفجار جمعیت هستیم و برعکس شهرها، روستاهایی را می بینیم که در حال تهی شدن و از دست رفتن هستند. از همین رو پال هریسون فصل دیگری از کتاب خود را به بررسی مشکلات شهرهای بزرگ و علل مهاجرت روستاییان به شهرها و هم چنین ناتوانی صنعت های بزرگ به رفع بیکاری اختصاص داده است.

در ادامه کتاب نویسنده به مسائلی مانند فقر و علت های آن و هم چنین نظام آموزشی و دلایل ناتوانی آن در رفع فقر می پردازد. در این قسمت از کتاب خواهید دید که چگونه پایه های آموزشی این کشورها به تنهایی برای وارد جامعه کردن جوانان کار آمد نیستند و تمام آنان برای هدف امتحانات هماهنگ و دانشگاه ها می کوشند، و از همین رو دانش آموزانی که به هر دلیلی به دانشگاه نمی روند، در جامعه درجا می زنند و آسیب می بینند و هم چنین به این مسئله می رسید که برای ریشه کن کردن فقر در این جوامع نیاز به آموزش های مناسب و مرتبط برای تمام اقشار و سنین است.

بخش آخر این کتاب نیز به بررسی سیاست ها و عوامل ملی و بین المللی تاثیرگذار بر کشورهای در حال توسعه و تنگ دست و ساختار سیاسی موجود در کشور که باعث فقیر ماندن فقرا و بی تاثیری اصلاحات و اقدامات و هم چنین فاصله افتادن بین طبقات مختلف اجتماع می شود، اختصاص دارد.

با توجه به این که کتاب اندرون جهان سوم در مورد کشورهای جهان سوم نوشته شده است و نزدیکی بسیاری با کشور خودمان دارد، می توان در رابطه با بررسی مسائلی نظیر بیکاری و فقر از آن بسیار بهره گرفت.

نام کتاب: اندرون جهان سوم؛ کالبدشکافی فقر

نویسنده: پال هریسون

مترجم: شهریار آژغ

زمان انتشار: چاپ اول- ۱۳۸۷

ناشر: اختران

توسط: مدیر
ژوئن 25, 2017

برچسب ها

اندرون جهان سوم بیکاری خط صلح رضا هوشمند ماهنامه خط صلح معرفی کتاب