اخرین به روز رسانی:

نوامبر ۲۴, ۲۰۲۴

معرفی کتاب: دموکراسی محلی

محمدحسین بوچانی، کارشناس ارشد برنامه‌ریزی شهری از دانشگاه شهید بهشتی است که در دوره‌ی سوم شورای شهر تهران نیز سمت مشاور را بر عهده داشته است. وی پس از برگزاری میزگردها و انجام مصاحبه‌هایی با صاحب نظران، نظریه‌پردازان و مدیران اجرایی، با پیاده‌سازی متن‌ها، کتابی تحت عنوان “دموکراسی محلی” را تدوین کرده که شامل 15 گفتگو و 12 میزگرد پیرامون همین مبحث است. این اثر روش‌های تحقق الگوواره تمرکززدایی و دموکراسی محلی را به مثابه توسعه واکاوی می‌کند و در واقع نویسنده با جمع آوری دیدگاه‌های مختلف، در پی یافتن راه‌‌حل‌های بهتر برای اجرای اصول شوراها طبق قانون و روشن ساختن وجوه پنهان آن است.

بوچانی ضمن اشاره به فراموش شدن تقسیم کار ملی-محلی در کشور در یکی از نشست‌های نقد و بررسی این کتاب، گفته است: “شوراها حق قانونگذاری از جنس مجلس را دارند. هم‌چنین شوراها می‌توانند مطابق قانون اساسی رشد و فعالیت کنند. شوراها از عناصر اصلی دموکراسی محلی‌اند که متاسفانه به درستی به کارکردهای آن‌ها توجه نمی‌شود.”. (ایبنا، 6 فرودین 1392)

مولف در مقدمه‌ی کتاب دموکراسی محلی، چاپ آن را در راستای دغدغه‌های تمرکززدایی در اداره‌ی امور کشور عنوان می‌کند و می‌نویسد: “باور عمیقم این است که از جمله راهبردها و استراتژی‌های محوری و کلیدی توسعه کشور، دموکراسی غیر متمرکز و توجه به ظرفیت‌ها و توانمندی‌های محلی (مقتضیات محلی) در چارچوب قانون اساسی است”.

عناوین گفتگوهای آمده در این کتاب عبارتند از: “مدیریت واحد شهری”، “شورا، دیده‌بان محیط زیست”، “نهادینه کردن شوراها، عقلانی شدن توسعه”، “رویکرد طرح جامع تهران به مسائل اجتماعی”، “ساختار مطلوب نظام شورایی”، “طرح جامع و تفصیلی تهران؛ رویکردی نو بر توسعه شهری”، “شهردار خوب در ترازوی انتخاب یا انتصاب”، “شوراها و رویکردی اجتماعی در برنامه‌ریزی”، “طرح تشکیل اتحادیه‌ی شهرداری‌ها”، “مدیریت، دانشی برای شوراها”، “واکاوی تجربه‌ی‌ شورای عالی استان‌ها و تحولات فراروی آن”، “گام‌های لرزان شورا در مسیر برنامه‌ریزی”، “روابط شورای عالی استان‌ها با مجلس و دولت”، “بازاندیشی در منابع درآمدی شهرداری‌ها” و “شوراها و بهداشت شهر؛ تعهدات و تنگناها”.

هم‌چنین “شورای خوب، شهردار خوب”، “مدیریت واحد شهری؛ سیمای موجود و چشم ‌انداز فرارو”، “نسبت شوراها با مسائل فرهنگی”، “شوراها؛ برنامه‌ریزی شهر یا برنامه‌ریزی شهری”، “شوراها و منابع درآمدی پایدار شهرداری‌ها”، “آموزش شوراها؛ برنامه‌ریزی و مدیریت”، “شوراها و لزوم توجه به مسائل اجتماعی شهر”، “سازمان‌های مردم نهاد در تعامل با شوراها”، “بهداشت شهری پوشیده از نگاه شوراها”، “شوراها و مسائل زیست محیطی”، “جایگاه شوراها در حاکمیت” و “جایگاه شورای عالی استان‌ها در حاکمیت” عنوان میزگردهایی است که چکیده‌ی آن‌ها را می‌توان در این اثر خواند.

از میان افرادی که مصاحبه‌ها و میزگردهایشان در کتاب مورد اشاره درج شده است می‌توان به محمدباقر قالیباف، معصومه ابتکار، احمد مسجدجامعی، اعظم خاتم، عماد افروغ، مرتضی طلایی و حسن بیادی، جلیل حبیب اللهیان، سیدمحمد غراوی، هادی مبرقع، محمود سعیدی رضوانی، محسن بهشتی سرشت، فرامرز بابایی، اسدالله راشدی، عباس حاج رسولی ها و علیرضا مصداقی ‌نیا اشاره کرد.

پوشش دیدگاه‌های مختلف از سویی و کشاندن برخی مدیران اجرایی به گفتگوهایی از این جنس از سوی دیگر، این کتاب را به منبعی قابل اهمیت در خصوص مسائل حول شوراهای شهر و روستا در ایران، تبدیل کرده است.

 

نام کتاب: دموکراسی محلی

نویسنده: محمدحسین بوچانی(به اهتمام)

زمان انتشار: 1391

ناشر: قدیانی

توسط: مدیر
آوریل 23, 2017

برچسب ها

دموکراسی محلی شوراهای شهر و روستا محمدحسین بوچانی معرفی کتاب