معرفی کتاب؛ زنان هوادار فوتبال: جامعه، هویت و تبعیض جنسی
کتاب “زنان هوادار فوتبال: جامعه، هویت و تبعیض جنسی” نوشتهی کری دان، پژوهشگر و استاد دانشگاه متروپلیتن منچستر است که به عنوان یک روزنامه نگار ورزشی و خصوصاً حوزهی زنان و فوتبال، هم شناخته میشود. این کتاب به تاریخچهی فوتبال و هواداری از آن نپرداخته و خانم دان در نگارش آن کمتر از زبان آکادمیک خود استفاده کرده که همین مسئله خواندن آن را جذاب میکند.
بسیاری کشور انگلستان را مهد فوتبال در جهان میدانند و هواداران باشگاههای ورزشی و خصوصاً لیگ برتر در این کشور نیز، همواره سر زبانها هستند. با این حال، پیش از این کتاب، توجه کمی به پدیدهی “هواداران زن فوتبال” در انگلستان شده بود. البته چندین مورد تاریخی و جامعهشناحتی از زنان و فوتبال وجود داشته است اما تجربهی زنان عاشق فوتبال تجزیه و تحلیل نشده بود. در واقع نوشتههای موجود در رابطه با دنیای هواداران فوتبال، عموماً تمرکز خود را روی هواداران مرد قرار داده و به این موضوع هم از جهات مختلف اعم از چرایی اعمال رفتارهای خشن و از نظر جامعه مذموم این هواداران قبل و بعد از بازی تا عشق توصیف ناپذیر یک هوادار به باشگاه محبوبش، پرداخته شده بود.
در بخش اول از سه بخش اصلی کتاب، با بهرهگیری از نتایج مصاحبههای صورت گرفته با عدهای از هواداران پیشین و کنونی باشگاههای مختلف انگلیسی و اسکاتلندی، تصویری غیرکلیشهای از زنان هوادار فوتبال ارائه و ثابت شود که هواداران زن این ورزش، “موجود” و نه “در حال ظهور” هستند.
نویسنده همچنین کوشیده است به سوالاتی از قبیل اینکه “آیا زنان میتوانند هم مادر باشند و هم برای تماشای فوتبال به استادیوم بروند؟” جواب دهد و به جنبههای مختلف هوادار بودن از جمله با ذوق و شوق لباس خریدن، دنبال کردن همیشگی برنامه و جدول مسابقات و نحوهی تفسیر پوشش خبری فوتبال توسط ایشان میپردازد. او ثابت میکند هوادران زنِ فوتبال هیچ تفاوتی با هوادران مرد آن ندارند، البته این سوال که چطور زنها فوتبال نگاه میکنند و به چه نحوی در انجمنهای هواداری تیمهایشان را حمایت میکنند، پاسخ روشنی ندارد و برای خواننده مشخص نیست که آیا ممکن است اینکه زنان فوتبال دوست، هیچ تفاوتی با مردان فوتبالی ندارد، تا آنجا پیش برود که مانند ایشان دست به رفتارهای مذموم و البته مرسوم پیش و پس از بازی بزنند؟ پاسخ به این سوال البته با توجه به هدف کتاب که در واقع پاسخگویی به خرده فرهنگهای مردانه است، قابل حدس است.
نکتهی جالب دیگر این است که این مصاحبهها با اینکه نشان میدهد زنان هوادار فوتبال، به دلیل کلیشههای جنسیتی موجود اعم از اینکه زنان همسر یا مادر هواداران فوتبال و در نتیجه وابسته به مردان شمرده میشوند، عموماً با همسر و یا شریک زندگیشان به ورزشگاه میروند اما در عین حال تاکید دارد که همین زنها از طریق آنان به فوتبال علاقه مند نشده و پایشان به ورزشگاه باز نشده است و پیشتر نیز علاقهی شدیدی به فوتبال داشتند.
خواندن کتاب مذکور اطلاعات ارزشمند و منحصر به فردی پیرامون تجربیات زنان هوادار فوتبال میدهد و البته خواننده را در مورد ماهیت سیال هویت، رفتار و عمل به چالش میکشد.
نام کتاب: زنان هوادار فوتبال: جامعه، هویت و تبعیض جنسی
نویسنده: کری دان
زمان انتشار: 2014
ناشر: ، انتشارات پالگرِیو مکمیلان
توضیح: در معرفی این کتاب، از نقد سوزان گاردینر که در وبسایت انگلیسی زبان The two unfortunates منتشر شده، استفاده شده است.
برچسب ها
خط صلح زنان هوادار فوتبال: جامعه، هویت و تبعیض جنسی زنان ورزشکار کری دان کشور انگلستان ماهنامه خط صلح معرفی کتاب ورزش زنان