معرفی کتاب: انتخابات در ایران

اخرین به روز رسانی:

اکتبر ۲, ۲۰۲۴

معرفی کتاب: انتخابات در ایران

کتاب انتخابات در ایران، با محوریت قوانین و مقررات انتخابات، در چهار فصل توسط علی احمدی نوشته و روانه‌ی بازار نشر شده است.

اگرچه پژوهش‌های زیادی در ایران در حوزه‌ی انتخابات وجود دارد، ولی پژوهشگران حقوق اساسی و عمومی، کم‌تر به موضوعی که این کتاب بر مبنای آن نوشته شده است -قوانین و مقررات انتخابات-، توجه کرده‌اند؛ حال این‌که ماهیت چنین قوانینی علاوه بر این‌که نشانگر تحولات سیاسی و اجتماعی است، می‌تواند در حوزه‌ی ساختاری و گزینش نخبگان و برگزیدگان سیاسی و حکومتی هم، تحول‌زا باشد.

در فصل اول این کتاب، به مفهوم و معیارهای انتخابات، با توجه به اعلامیه‌ی شورای اتحادیه‌ی بین‌المجالس راجع به معیارهای انتخابات آزاد و منصفانه، معاهدات جهانی حقوق بشر و معیارهای قانون اساسی، پرداخته شده است. فصل دوم سیر تحولات برگزاری انتخابات در دوره‌های مختلف مجلس تطور و تحولات قانون انتخابات و نقش احزاب در انتخابات مورد بررسی قرار گرفته است.

فصل سوم، مربوط به عناصر متشکله‌ی انتخابات است: نظام انتخابات، مدیریت انتخابات، تعیین محدوده‌ی حوزه‌های انتخابی، اجرای انتخابات؛ حقوق رای‌دهنده و ثبت‌نام از وی، آموزش مدنی و اطلاع‌رسانی به رای‌دهنده، نامزدها، احزاب سیاسی و سازمان‌دهی سیاسی، فعالیت‌های تبلیغاتی و هزینه‌های انتخابات، رای‌گیری، نظارت بر رای‌گیری و نتایج آرائ، و بالاخره شکایت و حل‌وفصل اختلافات. این قسمت، تا حد امکان اشتراک اصول و موازین موجود در انتخابات و معیارهای قانون اساسی و پذیرفته‌شده‌ی جهانی را نشان می‌دهد.

در فصل آخر نیز، آن دسته از عناصر اساسی را که حقوق به‌عنوان مبنای نظام حکومتی مبتنی بر رای مردم پیشنهاد می‌کند و هم‌چنین نظامی که بر انتخابات ادواری، آزاد و منصفانه بنا نهاده شده است، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. درعین‌حال، توجه به این حقیقت لازم است که باید نوعی نظام انتخاباتی ایجاد شود که مناسب‌ترین نظام برای تحقق اراده‌ی مردم در چارچوب فرهنگی، تاریخی و اجتماعی کشور باشد. این قسمت (با عنوان چشم انداز انتخابات) به طورکلی به جمع‌بندی تحقیق می‌پردازد و درعین‌حال، راه‌کارهای اجرایی را شناسایی کرده و پیشنهاد می‌دهد.

بایستی اشاره کرد که برگزاری انتخابات آزاد در یک کشور، در ادبیات سیاسی مرادف با دموکراسی در آن کشور است. در رابطه با چنین انتخاباتی، معیارهای استاندارد و منشورهای بین المللی وجود دارد و البته نهایتاً افکار عمومی و ناظران بی طرف هستند که درباره‌ی قابل قبول بودن یا نبودن آن داوری می‌کنند.

 

نام کتاب: انتخابات در ایران

نویسنده: علی احمدی

ناشر: میزان

تاریخ چاپ: 1389

در معرفی این کتاب، وبسایت کافه حقوق به عنوان منبع لحاظ شده است.
توسط: مدیر
دسامبر 2, 2015

برچسب ها

انتخابات در ایران علی احمدی ماهنامه خط صلح ماهنامه شماره ۵۵ معرفی کتاب