معرفی کتاب: صدای محیط
کتاب “صدای محیط”، توسط شهرام سپهرنیا و سید حامد اعرابی که هر دو کارشناس ارشد مهندسی منابع طبیعی هستند، ترجمه و به سفارش سازمان حفاظت محیط زیست ایران در انتشارت دایرهی سبز در ایران منتشر شده است. انتشارات Bruel & Kjaer که ناشر اولیهی این کتاب است، تاکنون مقالات و کتابهای بسیاری در خصوص زیست بوم گرایی و در مجموع محیط زیست جهان ارائه کرده است. کتاب صدای محیط دربرگیرندهی واژگان و تعاریفی است که ما را با آلودگیهای مختلف زیست محیطی امروزه در ابعاد گستردهی آن آشنا میکند.
کتاب مورد اشاره در 7 بخش به بررسی و واکاوی آلودگیهای صدا پرداخته است. در بخش اول به مفهموم صدا و ترازهای معمول صدا و آنچه به درک صدا لازم است و تا منحنیهای وزنی فرکانس پیش رفته است و افزایش و کاهش این ترازهای صوتی با انواع صدا و منابع صدا میپردازد. در این بخش به کاهش اتمسفری و باد و دما نیز نگاهی کرده است. موضوع بخش دوم اندازهگیری صدا میباشد؛ اندازهگیری صدا و رسیدن به یک حد متوسط در استفاده از آمار حقیقی و همچنین تجزیه و تحلیل بسامد یا دامنهی وسیع صدا. این بخش کوتاه به کالیبراسیونها و گواهینامههای انطباق آمیز آسیب زنندهی صدا میپردازد.
بخش سوم نیز مربوط به مالیات تراز صدا است و به جرایم صدا میپردازد و به میدان صوتی و کیفیت صدای زیست محیطی روی آورده است. در این بخش به میزان تراز و حد آن پرداخته میشود و کاربران را به امور محدودسازی آلایندهها آشنا میکند.
بخش چهارم، بخش ارزیابی صدای ناشی از صنعت، ترافیک جادهای، خطوط راه آهن، صداهای هواپیما است که در گزارش سنجش میآید. این پیش بینیها در ترازهای صدا در این کتاب به درستی محاسبه و اندازه گیری میشود.
بخش پنجم در این کتاب بخش برنامهریزی نام گرفته است؛ برنامهریزی در مقیاسهای محلی و وزنی صدا و همچنین راندمانهای هزینه و اثر بخشی در فعالیتهای کاهش صدا. به باور انتشارات Bruel & Kjaer باید مقیاسهای جهانی در کنار مقیاس محلی نیز ارزیابی شود و به همین دلیل پس از مقیاس محلی به سراغ مقیاس جهانی رفته است.
بخش ششم، بخش کاهش صدا است. کاهش صدا و منبع آن و مسیر عبور صدا و عایقهای لازم در اجتماع بحث اصلی این بخش میباشد. مترجمان این کتاب انتهای بخش ششم را به ترکیب موثر ترجمه کردهاند و این بخش را میتوان به همراهی با محیط زیست نامید زیرا به بحث آلایندهها و عایقها در جامعه و دلیل اندازهگیری این مسائل میپردازد.
بخش هفتم نیز بخش پایش دائمی نامگذاری شده است. در این بخش به فرودگاهها و شهرها و سیستمهای پایش دائم صدا پرداخته شده و به استاندارهای بین المللی از ISO 1996 وISO 3891 که هر دو مربوط به ارزیابی و پایش صدای محیط و مسائلی چون صدای هواپیما است، پرداخته میشود. همچنین در این بخش به ابزارهای اندازهگیری تراز صدا در استانداردهای محاسبه و دیگر مسائل پرداخته است.
آلودگی صوتی و تاثیرات آن یکی از مسائلی است که با توجه به توسعهی روزافزون جوامع، به ویژه روند صنعتی شدن، نمایان تر شده و از همین رو قابل توجه شده است. تدوین استانداردهایی دربارهی صدا و یا تکمیل یا به روز نمودن آنها و تعیین حد مجاز آلودگی صوتی همگی موئد توجه بیشتر جوامع به صداهای موجود در محیط و نیاز آنها در کنترل این نوع از آلودگی میباشد. این کتاب، همان طور که اشاره شد، به توصیهی سازمان حفاظت محیط زیست ایران برگردانده شده و کتابی به زبان ساده اما با مفاهیم تخصصی است. به گفتهی مترجمان، این کتاب میتواند منبع قابل اطمینانی در این زمینه برای پژوهشگران و دانشجویان و حتی علاقه مندان به محیط زیست باشد.
نام کتاب: صدای محیط
مترجمان: شهرام سپهرنیا و حامد اعرابی
ناشر: دایرهی سبز
چاپ اول: زمستان 1384
برچسب ها
معرفی کتاب