معرفی کتاب: توسعه پایدار پیراشهری
کتاب توسعه پایدار پیراشهری از جمله کتاب هایی است که در راستای شناخت روند توسعه، پایداری و ناپایداری آن و نیز فهم مسائل و چالش های مرتبط با آن به نگارش درآمده است. این کتاب در سه فصل کلی تحت عنوان توسعه، توسعه پایدار شهری و توسعه پایدار و پیراشهر تدوین شده است و چشم انداز توسعه را در شهرها، کلان شهرها و مهم تر از همه در پیراشهرها دنبال می کند. به علاوه رویکرد این کتاب حاوی نکات ارزشمندی است که برای پژوهش گران و دانشجویان رشتههایی چون جغرافیا، شهرسازی، محیط زیست و علوم اجتماعی به واقع راهگشا خواهد بود.
این کتاب در صدد است توضیح دهد که چگونه مسائل و چالش های توسعه ناپایدار با برنامه ریزی ها، تصمیمگیری ها، الگوی مدیریت در سطوح مختلف و نحوه ی تعامل میان کنشگران و فعالان ارتباط تنگاتنگی دارد. بنابراین در این متن، بر ضرورت «حاکمیت شایسته» اعم از حوزه شهری و پیراشهری تاکید شده است. چیزی که بیش از هر چیزی قادر است توسعه پایدار(شهری/پیراشهری) را ضمانت کند.
اگرچه بیشتر برنامه های توسعه در تلاشند تا به وضعیت پایدار و ماندگاری در جوامع مختلف برسند اما عملا آن چه که از نتایج و برآیندها به چشم می آید این است که روند توسعه ی شهرها و جوامع مختلف نتوانسته به ثبات و پایداری قابل قبولی برسد و همگی بر روال ناپایدار توسعه اشاره دارند. با این حال چگونگی و نقاط ضعف و شدت آن در بین مکان های مختلف و در دوره های زمانی به خصوص با تغییرات قابل توجهی همراه است. پیش بینی می شود که در آینده نیز همین روند ناپایدار همچنان با قدرت پابرجا باشد. به هرحال آن چه که به خوبی قابل مشاهده است ناظر بر این مطلب است که روند ناپایداری در نواحی شهری و پیراشهری دائما افرایش یافته و متعاقب این افزایش، شکل و چگونگی آن دگرگون شده است.
مساله مهمی که کتاب حاضر بر آن تاکید می کند این است که تصور به وقوع پیوستن توسعه بدون پایداری بسیار عبث و بیهوده است و بدون وجود هریک از این دو عملا امکان پذیر نیست. در این راستا کشف و شناسایی عوامل ممکن کننده توسعه پایدار و همچنین موانع پیش روی آن در جوامع مختلف ضروری است. و انتظار می رود که مدیران و برنامه ریزان شهری با شناخت این عوامل، درک و بینش درستی نسبت به این مسائل داشته باشند.
از جمله موضوعات مهم طرح شده در این کتاب مسئله منابع حیاتی در دسترس جوامع همچون آب و زمین است که مستقیما بر روند توسعه پایدار و یا ناپایدار نواحی پیراشهری تاثیرگذارند.
به طور کلی سرنوشت نواحی شهری و کلان شهری با نواحی پیراشهری به یکدیگر گره خورده است و این امر جدیت و دقت برنامه ریزان این حوزه را طلب می کند. و این مساله در نهایت بر اهمیت انکار ناشدنی مدیران و حاکمان تاکید دارد که از این حیث شایستگی لازم را داشته باشند.
نام کتاب: توسعه پایدار پیراشهری
نویسندگان: محمدکاظم شمس پویا، جمیله توکلی نیا، مظفر صرافی
سال انتشار: 1397
ناشر: امیرکبیر
برچسب ها
توسعه پایدار توسعه پایدار پیراشهری جمیله توکلی نیا خط صلح شماره 104 کتاب ماهنامه خط صلح محمدکاظم شمس پویا مظفر صرافی