آخرین به روز رسانی چهارشنبه, نوامبر 22, 2023
23 اکتبر 2018 editor معرفی کتاب ۰
ماه گذشته شاهد مسمومیت و فوت تعداد زیادی از مصرف کنندگان مشروبات الکلی در ایران بوده ایم. گزارش ها حاکی از قربانی شدن افرادی است که نه از استاندارد بودن مشروبات الکلی مصرفی شان اطمینانی حاصل می کنند و نه عموماً از قوانین مرتبط با جرمی به نام “جرم شرب خمر” در قوانین کشور اطلاعی دارند.
در همین راستا، گروه پژوهشی انتشارات چراغ دانش در سال ۹۶ دست به تالیف و انتشار کتابی با عنوان “جرم شرب خمر در رویه دادگاه ها” زدند تا چه برای پژوهندگان علم حقوق و چه برای مخاطب عام به تشریح مباحث حقوقی مرتبط با این جرم تعیین شده در قانون مجازات اسلامی بپردازند.
در این کتاب پس از معرفی جرم شرب خمر و نمونه گزارش مربوط به آن، در مبحث اول با عنوان “روند عملی رسیدگی به جرم در دادسرا و دادگاه” به طرح چند گفتار دست زده و بحث هایی چون تنظیم شکواییه و مراجعه به دادسرای صالح، ارجاع پرونده به دادگاه بدوی و تعیین وقت رسیدگی، ارجاع پرونده به دادگاه تجدیدنظر و تعیین وقت رسیدگی و اجرای حکم در دادسرای محل وقوع جرم را در ذیل آن ذکر کرده است.
در مبحث دوم اما این کتاب به سراغ ارکان تشکیل دهنده جرم شرب خمر رفته و به بررسی عناصر قانونی، مادی و معنوی این جرم اقدام کرده و بحث حقوقی مبسوطی را در این زمینه ارائه داده است. در مبحث سوم اما شرایط حد و مراحل اثبات آن بحث شده و در شش گفتار شرایط حد مسکر، اثبات شرب خمر، مجازات شرب خمر، کیفیت اجرای حد شرب خمر، سقوط حد شرب خمر و مسئولیت شخص مست مورد بررسی قرار گرفته است.
پس از آن این کتاب به سراغ مسئله “جرم شرب خمر در آرای دیوان عالی کشور” رفته و در مبحث اول با نگاهی به آرای شعب دیوان عالی کشور در این خصوص، به بررسی این آرا در خصوص مواردی چون اقدام نوعاً غیرکشنده نتیجه این شرب، شرکت در نزاع دسته جمعی منجر به قتل و جرح باز مرتبط با این مسئله، اقرار به شرب خمر و بحث جواز رد مال در خصوص سرقت های مرتبط با این جرم پرداخته است.
در این کتاب هم چنین به آرای دادگاه های بدوی و تجدیدنظر، ناظر به مسئله شرب خمر پرداخته شده و و با عناوینی چون هر مستی موجب مسلوب الاراده شدن نیست، شرط رجوع بیمه گر در بیمه شخص ثالث به راننده به علت مستی، نگهداری مشروبات الکلی دست ساز، نگهداری مشروبات الکلی به عنوان مقدمه شرب خمر، اثبات بزه شرب خمر از طریق تست الکل سنج، حضور در جشن مختلط، حمل مشروب الکلی بهعنوان مقدمه شرب خمر و غیره به بررسی حقوقی مسئله از زوایای مختلفی دست زده تا نگاه قانونگذار را در این حوزه به طور کامل و با زبانی حقوقی شرح دهد.
در این کتاب، در ادامه، بحث هایی چون “توبه به عنوان قرار ضمنی” و یا بحث های مرتبط با پزشکی قانونی و مسئله شرب خمر هم طرح شده است که علاقمندان می توانند با نگاه حقوقی موجود در قوانین حاکم در ایران در این حوزه آشنا شوند. به علوه این کتاب مشتمل بر عناوین مختلف دیگری نیز هست که می توان با تهیه آن از مرجعی خوب در خصوص مسائل مختلف حقوقی مرتبط با مسئله جرم شرب خمر در قانون مجازات اسلامی جمهوری اسلامی ایران استفاده کرده و دانست و بهره برد؛ وقتی که قانونگذار حتی بحث هایی مثل شرب خمر شخص ایرانی در خارج از کشور را هم فراموش نکرده است.
نام کتاب: جرم شرب خمر در رویه دادگاه ها
نویسندگان: گروه پژوهشی انتشارات چراغ دانش
ناشر: انتشارات چراغ دانش
نوبت چاپ: اول/۱۳۹۶
23 ژوئن 2014 ۹
12 ماهپیش