آخرین به روز رسانی شنبه, سپتامبر 23, 2023
20 مارس 2018 editor معرفی کتاب ۰
نوشین احمدی خراسانی، از پیشگامان جنبش زنان و از اعضای اولیه کمپین یک میلیون امضا برای تغییر قوانین تبعیض آمیز در ایران است. او مقام ناشر نیز، کتاب ها و نشریات متعددی منتشر کرده است.
کتاب “حجاب و روشنفکران” تنها یکی از ده ها کتاب و مقاله نوشین احمدی خراسانی است که در زمستان ۹۰ منتشر شده است. این کتاب شامل پیشگفتار و ۵ فصل با عناوین “حجاب زدایی از کشف حجاب”، “قطب بندی در جنبش زنان و کشمکش دوباره بر سر کشف حجاب”، “احیای حجاب در جنبش ضدشاه”، “حجاب اسلامی و انقلاب ۵۷”، و “نگاهی به ذهنیت امروز جامعه نسبت به حجاب” است و در این فصول به ترتیب تقدم تاریخی، به مسئله حجاب زنان در دوره های مختلف تاریخ معاصر پرداخته شده است. احمدی خراسانی در این کتاب که دو رویداد تاریخی مهم مربوط به حجاب در ایران –یعنی فرمان کشف حجاب توسط رضا شاه در سال ۱۳۱۴ و اجباری شدن حجاب در سال های پس از انقلاب بهمن ۵۷- را با آوردن آمار و ارقام و به استناد متون فراوانی که به آن ها رجوع کرده است، به صورت موشکافانه بررسی کرده است، به ویژه به بازخوانی تحلیلی و انتقادی از نحوه برخورد روشنفکران نسبت به این مسئله می پردازد.
در پیشگفتار این کتاب می خوانیم: “حجاب زنان به عنوان یک نوع خاص از پوشش که با عقاید و آموزه های مذهبی نیز عجین شده در اکثر جوامع اسلامی رایج است با این حال فقط در معدود جوامعی ـ که تعدادشان از انگشتان یک دست فراتر نمی رود ـ حجاب و پوشش زنان، اختیاری نیست و با اجبار دولتی (در هیات قانون) همراه شده است. ایران نیز یکی از همین معدود کشورهاست. هر چند تنها کشور دنیا هم نیست که به وسیله قانون، مجازات هایی را برای نوع پوششی خاص تعیین کرده و به این بهانه، دولت در زندگی خصوصی شهروندان دخالت می کند. اما از طرف دیگر شاید بتوان گفت ایران تنها کشوری است که به وسیله ملزم کردن همه زنان کشور به رعایت “قانون حجاب اسلامی”، زندگی روزمره آنان را فارغ از نوع مذهب و عقایدشان، تحت تاثیر و کنترل قرار داده است… این درست است که وقوع انقلاب در سال ۱۳۵۷ و تصویب قانون حجاب اجباری، بر دل نگرانی و هراس بسیاری از مردان هموطن مان -که از برابری نسبی حقوق زن و مرد، به وحشت افتاده بودند- خط بطلان کشید و خیالشان را آسوده کرد، اما باید صادقانه بگوییم که در زمان شاه، مادران ما با این که حقوق قابل ملاحظه ای به دست آورده بودند هیچ گاه از وظایف انسانی و اخلاقی خود شانه خالی نکردند، نه ترک خانواده گفتند، نه فرزندان خود را نادیده گرفتند، و نه از محبت و فداکاری شان کاسته شد… در حال حاضر اما اجبار در پوشش زنان -در هیات قانون- بهانه ای به دست مرد متعصب ایرانی داده است که به وسیله آن، ارزش های اقتدار و سلطه گری (و به اصطلاح اُبهت و جبروت) خود را از اعماق سیاه چال های قرون و اعصار بیرون بکشد و مشروع جلوه دهد. روشن است که در فضایی متخاصم (که آمیزه ای از تعصب و خشم و اقتدار و غیرت و سوء ظن و کنترل ناموس است) مردان فرهیخته و آزاداندیش جامعه، خواهی نخواهی منزوی می گردند”.
کتاب روشنفکران و حجاب یکی از برجسته ترین و مفصل ترین منابع درباره تاریخ جنبش زنان در ایران و مسائل مربوط به زنان است که در دهه های اخیر در داخل و خارج از کشور نوشته شده است. خواندن این کتاب با توجه به این که در حال حاضر مقوله حجاب اجباری در ایران با توجه به کنش های دختران خیابان انقلاب، بسیار بحث برانگیز شده است، چه برای نسل جوان تر که آشنایی چندانی با تاریخ معاصر ایران ندارد و چه دیگرانی که در پی درک بهتر و عمیق تر تحولات این دوران هستند، توصیه می شود.
نام کتاب: حجاب و روشنفکران
نویسنده: نوشین احمدی خراسانی
زمان انتشار: ۱۳۹۰
ناشر: مولف
23 ژوئن 2014 ۹
9 ماهپیش