آخرین به روز رسانی شنبه, سپتامبر 23, 2023
25 سپتامبر 2016 editor آزادی اندیشه و بیان, پست برگزیده, حق حیات(اعدام), مطالب مهم- اسلایدشو, مقالات ۱
یک خوانندهی رپ مدتی است آهنگی به نام باغ ملی خوانده که در آن تلاش میکند تصویری از وضعیت اجتماعی جامعهی ایران و بحرانهای اجتماعی ارائه دهد. در این موزیک ویدئو از قول قربانیان بیشمار آسیبهای اجتماعی و خطاب به مسئولان امر فریاد زده میشود: “آهای صدای ما را میشنوید؟” حالا من هم در کنار جوانان و نوجوانان قربانی بیکاری، فقر، نابرابری، خودکشی، تن فروشی، و اعتیاد باید داد بزنم “آهای صدای ما را میشنوید؟” از اواخر دههی ۱۳۶۰ تا امروز بسیاری صاحب نظران مسایل اجتماعی، روانشناسان، جرم شناسان و جامعه شناسان هشدار دادهاند که جامعهی ایران بیمار است و باید برای درمان آن کاری کرد. در این بیش از دو دهه، بودهاند سیاستمداران و مدیرانی که گوشی برای شنیدن و دستی برای انجام کاری داشتهاند اما در همان حال اغلب دست اندرکاران ترجیح دادهاند این هشدارها را نادیده گیرند یا آن را توطئهای برای بدنام کردن نظام و سیاهنمایی. همهی اینها گذشته و امروز در مهرماه سال ۱۳۹۵ وضعیت اجتماعی آنچنان وخیم و نپذیرفتنی و سیاه شده که دیگر نه جای پنهان کاری مانده و نه نیاز به سیاه نمایی، “آهای صدای ما را میشنوید؟”
ظاهراً امروز همه به جمع بندی بالا رسیدهاند یعنی همه اذعان دارند که باید بر این وضعیت اجتماعی گریست. مگر چه شده؟ آیا فقط تعداد بیشتری از جوانان قربانی مسایل و مشکلات اجتماعی شدهاند؟ خیر. وضع به مراتب نگران کنندهتر است. در واقع علاوه بر شیوع و بروز مشکلات و آسیبهای اجتماعی الگوی آنها نیز دگرگون شده و این به معنای آن است که مشکل به مراتب دشوارتر و پیچیدهتر شده است. بروز و شیوع اشاره دارد به رشد کمی و تعداد قربانیان آسیبها و الگو به کیفیت و چگونگی مسایل و مشکلات. اجازه دهید بحث را با تمرکز بر وضعیت اعتیاد و مصرف مواد ادامه دهیم.
تعداد مصرف کنندگان مواد اعم از معتاد و مصرف کننده افزایش یافته است. محافظهکارترین برآوردها جمع این دو گروه را حدود سه میلیون تخمین میزند و ارزیابی واقع بینانهتر دو تا سه برابر آن. این به معنای آن است که شیوع و بروز افزایش یافته است. یعنی آنکه امروز در مقایسه با دهههای پیش نسبت و تعداد کسانی که قربانی اعتیاد شدهاند، افزایش یافته و در هر سال نیز تعداد بیشتری به لشگر معتادان و مصرف کنندگان افزوده میشود، “آهای صدای ما را میشنوید؟”
اما مهمتر از افزایش جمعیت مصرف کنندگان مواد، تغییر الگو است یعنی سن شروع مصرف، سن معتادان، روش مصرف، مواد مصرفی، هنجارهای مصرف کنندگان، رفتارهای مصرف کنندگان، جنسیت قربانیان، تحصیلات، وضعیت اشتغال، وضعیت خانوادگی و بسیاری ویژگیهای دیگر مصرف کنندگان مواد تغییر کرده است. این تغییر میتوانست سمت و سوی مثبتی داشته باشد و کار امروز ما را برای پیشگیری، کنترل و کاهش مصرف مواد آسانتر کند؛ اما متاسفانه چنین نشده و دشواریهای کنترل وضعیت موجود را به مراتب دشوارتر از دههی ۱۳۷۰ یا پس از آن کرده است. اجازه دهید برای روشن شدن موضوع به بخشهای یکی از آخرین مطالعات دربارهی وضعیت مصرف موارد اشاره کنم.
پیمایش ملی شیوع شناسی اعتیاد که در سال ۱۳۹۴ در سراسر کشور و در سه طبقهی جمعیتی کم برخوردار، برخوردار و بیش برخوردار در گروه سنی ۱۵ تا ۶۴ سال کشور در جمعیت عمومی روستایی و شهری انجام شده حاوی نکات مهم و ارزشمندی در این زمینه است که به رئوس آن اشاره میشود:
اعتیاد بیتردید برونداد سیاستهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در سطح کلان است. فقر و بیشتر از آن نابرابری، رکود اقتصادی همراه با تبعیض و فساد ساختاری جامعه را به آستانهای رسانده که سرریز آن مصرف مواد و در هم ریختن نظام ارزشی و هنجارهای عمومی پذیرفته شده است. بلا تردید امروز پروژهی ایجاد جامعهای سالم پس از انقلاب، برباد رفته اما آیا حفظ هویت ملی، احساس تعلق و دلبستگی به جامعهی ایرانی و تقویت منابع عمومی برای حفظ تمامیت جامعهی ایرانی هم فدای ادامهی منافع، نابخردیها، کج اندیشیها و خودخواهیها میشود؟ “آهای صدای ما را میشنوید؟”
به قول هرودت: “نفرت انگیزترین و زجر آورترین شکنجه برای انسانها، این است که از فساد همه چیز آگاه باشند و برای اصلاح هیچ چیزی قادر نباشند”.
23 ژوئن 2014 ۹
9 ماهپیش
با کمال نا امیدی اعلام می کنم . جوونای عزیز وطنپرستی و پیشرفت مملکت و از این قبیل حرفها همه و همه کشکه و همشون دروغ میگن.
وقتی احمدی نزاد با اونهمه کثافتکاری خودش رو اصلا نشون میده ببین مملکت دست کیهاست.
اونهمه رو قتل عام کردن و حالام بهترین سمتها رو دارن.
بابا بیدار شین . اینها همه اش سر کاریه .