آخرین به روز رسانی شنبه, سپتامبر 23, 2023
25 ژانویه 2016 editor آزادی اندیشه و بیان, بهداشت و محیط زیست, کارگران, مطالب برجسته ماهنامه, مطالب مهم- اسلایدشو, مقالات ۰
مسئول آلودگی مرگبار هوای تهران، سرمایهداری دولتی و شرکای اصلی آن در بخش خصوصی کاملاً وابسته به دولتاند. سرمایهداری دولتی، اصطلاح انتزاعی و ناواقعبینانهای نیست. درست است که سرمایهداری با روح مالکیت خصوصی مشخص میشود اما همان گونه که مالکیت خصوصی در طیفی از مالکیت فردی، خانوادگی، شرکتی، شرکتهای سهامی خاص و شرکت سهامی عام شکل میگیرد، میتواند در مالکیت دولت نیز تعریف شود. به نوعی که آن دولت با سرمایهها رفتاری بهرهکشانه، سودجویانه، انباشتی و خصوصی داشته باشد و نمایندهی نیروی کار و عامل انباشت اجتماعی نباشد. شاید به دلیل تداخل مسئولیتهای دولت ارائهی تعریف کمی و یا دقیقی در این مورد امکان پذیر نباشد. به طور کلی اما، میتوان سمت و سوی دولت با عملکرد مالکیت خصوصی و دولت با عملکرد انباشت جمعی و رفاهی یا دولت با سوگیری سوسیالیستی را از هم تمیز داد.
دولتی که با سرمایههای در اختیار خود چنان رفتار میکند که گویی یک شرکت خصوصی است و از طریق مدیران خود اصلیترین هدف را کسب حداکثر سود میداند، در واقع عملکردی سرمایهدارانه دارد. این گونه دولتها معمولاً گروهی از مدیران، کارشناسان، مهندسان، تحصیلکردهها و حتی تکنسینها و کارشناسان را با خود همراه و شریک میکنند. بیهوده نیست که دولتیان به کارگزارانی موظف، سختگیر، سخت کوش و بیرحم برای کسب سود تبدیل میشوند، رو در روی حقوق و امنیت کارگران میایستند و در ساز و کار بهرهکشی، گوی سبقت از همهی وجوه بخشهای خصوصی، میربایند.
لازم به ذکر میدانم که سرمایهداری دولتی با سرمایهداری بوروکراتیک، تفاوت دارد. در دومی بوروکراتیکها و تکنوکراتها، با اتکا به جایگاه سیاسی و مدیریتی خود، مالکان سرمایهاند و در فعالیت خصوصی با استفاده از امتیازها و رانتهای دولتی سودهای فوق مادی نصیب خود میکنند یا رقبا را از مدیران به در میبرند. اما در سرمایهداری دولتی با آنکه تکنوکراتها و بوروکراتها میتوانند شریک منافع باشند، این ماهیت نظام دولتی و موسسات و شرکتهای ساخته شده از سوی “دولت” است که کار سرمایهدارانه میکند یا در موارد مهم و تعیین کنندهای چنین میکند. سرمایهداری دولتی بنا به اقتضاء و ضرورت ساختار اقتصاد سیاسی میتواند کارگزاران و تکنسینهای دولتی، شرکتها و سرمایهداران بخش خصوصی و نیز شخصیتهای اصلی سیاسی و ایدئولوژیک را، به صورت مستقل از دولت، شریک خود سازد.
نمونهی خودروسازی ایران، مصداق بارز کار و سرمایهداری دولتی است:
حرفهای کارشناسی دیگری نیز در این زمینه میتوان گفت اما برای نتیجهای که میخواهم بگیرم، آنچه گفتم کافی است:
آلودگی تهران و شهرهای بزرگ که به سم پاشی مرگآور شباهت یافته است، ناشی از فشار خودروهای شخصی است که طی ساز و کار سودجویانه سرمایهداری دولتی و شرکای خصوصی و بوروکراتیک آن به جامعه تحمیل شدهاند. در کل کشور چیزی در حدود ۱۶ میلیون خودرو سواری حرکت میکنند. شمار خودروهای تهران بهجز خودروهای به اصطلاح میهمان، در حدود ۴ میلیون است. حمل و نقل عمومی وجود ندارد. بنزین نامرغوب وارداتی و تولیدی(که دستهای واسطههای خصوصی در آن پر کار و سنگیناند) از یک سو و نامرغوبی خودروها از دیگر سو به آلودگی فضا و مرگباری آن منجر شدهاند. ترافیک بسیار سنگین است و عمر انسانها را به هدر میدهد. حمل و نقل عمومی برای بورژوازی ترکیبی خودروسازی مقرون به صرفه نیست.
چنانکه گفتم، خودروهای فرسوده از محل سودهای خودروسازان داخلی و شرکای خارجی یا از محل بودجه(برای رفاه مردم) یا از محل درآمد نفتی(که زمانی هنگفت بود) خریداری و از رده خارج نمیشوند. خودروسازان خارجی که گروه گروه بعد از توافق “برجام” راهی ایرانی شدهاند، امیدشان به کارگران کممزد اما مجرب و به بازار داخلی اما مرگبار است. کسی از آنها نمیخواهد به صادرات و به خرید خودروهای فرسوده متعهد باشند. ایران به دلایل سیاسی و فنی و اقتصادی نمیتوانسته است صادر کنندهی خودرو حتی به آسیای جنوبی، آسیای مرکزی و افریقا باشد و کماکان نمیتواند. وضع انحصاری تولید کنندهها آنها را بهرهمند از نیاز بازار، سود فوق عادی، ناپاسخگویی، عدم انتقال سودها برای بهبود کیفیت و ورود به بازارهای خارجی کرده است. دستی یا دستهایی در این میان در کار است که نمیگذارد حتی عقل بازارگرایان سطحی، به کار بیفتد؛ چه رسد به عقل اقتصادی جمعی و برنامهای.
در این ماجرای پیچیده، هیچ دولت مهرورز تدبیرجویی کاری نمیکند و نمیتواند بکند. ساختار خودروسازی آزار دهنده، که یک سوی آن زندگی و اشتغال در حدود ۷۵۰ هزار کارگر شاغل در کارخانهها و بخشهای بالادست و پاییندست قرار دارد، ساختاری پیچیده شده است. صاحبان اصلی قدرت، راههای تجارت را برنمیتابند اما راهحل موجود است: واکنش جدی مردم در نخریدن، در اعتراض به آلودگی، در دگرگون کردن ساخت مدیریت خودروسازی و در یاری گرفتن از کارگران این رشته.
23 ژوئن 2014 ۹
9 ماهپیش