راز «شادترین کشور دنیا» از زبان یک روانشناس فنلاندی/ پرستو عزیزی
سالهای متوالی است که فنلاند به عنوان شادترین کشور دنیا انتخاب میشود. «فرانک مارتلا» (Frank Martela)، پژوهشگر روانشناسی و فیلسوف فنلاندی، هشدار میدهد که از این موضوع نباید برداشت اشتباهی صورت گیرد؛ فنلاندیها ذاتاً شاد به دنیا نمیآیند، بلکه آنها به سختی تلاش میکنند تا عنوانِ شادترین مردم را به دست آورند.
«در واقع، دقیقتر است که بگوییم فنلاند کشوری است که کمترین تعداد افراد ناخشنود در دنیا را دارد.» این جملهای است که فرانک مارتلا در مصاحبهای با سیانبیسی میگوید. مارتلا در این مصاحبه توضیح میدهد که این رفتار تحسینبرانگیز فنلاندیها از سه باور گسترده در جامعهی فنلاند نشأت میگیرد که گفته میشود به خوشبختی ملی کمک میکند. این سه باور عبارتند از:
۱. حس قوی تعلق اجتماعی و پیوستگی به دیگران
۲. انجام کارهای خوب برای دیگران
۳. یافتن یک هدف واضح برای خود
مارتلا توضیح میدهد که چگونه این سه مفهوم حیاتی برای شادترین کشور جهان ماندن، بسیار مهم هستند و چرا همه باید سعی کنند آنها را در زندگی روزمرهی خود بگنجانند.
حس تعلق اجتماعی
مطالعات نشان میدهند که بودن در کنار دوستان و خانواده میتواند شما را از هر نوع مانع و دشواری عبور دهد.
فرانک مارتلا میگوید: «داشتن افرادی در اطرافتان که به شما اهمیت میدهند و شما هم به آنها اهمیت میدهید، شادتان میکند. خوشبختانه این مسئله میتواند حتی در شرایط مادی بسیار دشوار نیز صادق باشد.»
البته مطالعات نیز صحت این موضوع را تأیید میکنند؛ اینکه گذراندن زمان با کیفیت با دوستان و خانواده –مستقل از وضعیت مالی و مادی فرد— میتواند زندگی را بینهایت بهتر کند.
انجام کارهای خوب
بر اساس نتایج یک تحقیق علمی که در سال ۲۰۲۳ در دانشگاه ایالتی اوهایو انجام شده بود، اضطراب، افسردگی و استرس میتواند با مهربانیهای کوچک کاهش پیدا کند. بر اساس نتایج این تحقیق، کارهایی حتی به کوچکی ابراز و بیان یک تعریف و تشویق در نهایت منجر به احساس خوشبختی و رضایت میشود.
مارتلا معتقد است که «وقتی به کسی کمک میکنید، وقتی تأثیر مثبتی بر زندگی یا روحیهی دیگران دارید، احساس شادی و حس معنادار بودن در وجود خودتان نیز افزایش مییابد.» این رواشناس فنلاندی همچنین افزود: «در شرایط بحرانی، فرصتها برای کمک به یکدیگر معمولاً فراوان است، و این همچنین به ایجاد حس همبستگی کمک میکند.»
هدفمند بودن
مارتلا توضیح میدهد، در حالی که پیدا کردن هدف در زندگی، برای بسیاری از ما مانند پیدا کردن پاسخ سوالی است که یک میلیون دلار میارزد، یافتن این پاسخ به خاطر منافع جامعه نیز بسیار ارزشمند است.
به باور این پژوهشگر، هدفمند بودن همچنین به ما کمک میکند تا شرایط بد را راحتتر تحمل کنیم: «در واقع، تمرکز بر تغییر شرایط بد یک منبع واضح از هدف است که میتواند فرد را به حرکت درآورد و به پیدا کردن معنا در وضعیت فعلیاش کمک کند.»
کارشناسان میگویند، تلاش برای پیدا کردن هدف در زندگی کمک به جامعه است.
سونیل گوپتا، پژوهشگر مهمان دانشگاه هاروارد، در کتابش «درما روزانه: ۸ تمرین ضروری برای یافتن موفقیت و شادی در تمام کارهایی که انجام میدهید» (Everyday Dharma: 8 Essential Practices For Finding Success and Joy in Everything You Do)، نوشته است: «فهرستی از چیزهایی که شما را خوشحال میکنند تهیه کنید و سپس در مورد وجه مشترک تمام این چیزها فکر کنید؛ آیا الگویی مشاهده میکنید؟»
نهادها اهمیت دارند
زیبایی طبیعت فنلاند قطعاً به وضعیت آن به عنوان کشوری خوشحال کمک میکند.
فرانک مارتلا «نهادهای دولتی را که عملکرد خوبی دارند»، عامل مهم دیگری که به روحیه بالای کشور کمک میکند میداند و میگوید؛ «من معمولاً میگویم دولتها نمیتوانند مردم را خوشحال کنند، اما میتوانند بسیاری از منابع خوشحالی را از بین ببرند».
برای مثال، بسیاری از کشورها تنها میتوانند خواب یک سیستم بهداشتی و آموزشی با کیفیت و مقرون به صرفه را ببینند. اما در فنلاند، چنین امکاناتی نه تنها وجود دارد، بلکه تبدیل به انتظار ]شهروندان از دولت[ تبدیل شده است. فنلاندیها انتظار دارند که جامعهشان به درستی کار کند، که این موضوع به خوشبختی آنها کمک میکند.
مارتلا اضافه میکند: «اینکه کشور شما چگونه اداره میشود تأثیر زیادی بر روی خوشبختی شما دارد» و هرج و مرج و یا آشوب، چه اجتماعی، چه سیاسی، چه اقتصادی، نهایت ضدحال هستند!»
این فیلسوف فنلاندی در نهایت هشدار میدهد که در چنین شرایطی «هیچ میزانی از آگاهی ذهن، مثبت اندیشی و دیگر روشهای متداول» قادر به نجات روحیهی ملی نخواهند بود. (۱)
گفتنی است که مؤسسهی نظرسنجی گالوپ، مواردی نظیر «امید به زندگی»، «سرانهی تولید ناخالص داخلی کشور»، «حمایت اجتماعی از شهروندان»، «میزان فساد در حکومت»، «سخاوت و مراقبت مردم از یکدیگر» و «آزادی در تصمیمگیریهای کلیدی زندگی» را به عنوان اصلیترین معیارها برای انتخاب شادترین کشورها در نظر گرفته است. طبق آخرین نتایج این نظرسنجی –که مربوط به سال ۲۰۲۳ است—، کشورهای فنلاند، دانمارک، ایسلند، اسرائیل، هلند، سوئد، نروژ، سوئیس، لوکزامبورگ و نیوزلند در صدر جدول شادترین کشورهای جهان قرار دارند. رتبهی ایران در این جدول ۱۰۱ است. (۲)
پانوشتها:
۱- این مطلب ترجمهای از گزارشی است که به قلم دیوید لندسل در وبسایت نیویورک پست در تاریخ ۱۴ فوریه ۲۰۲۴ منتشر شده است.
۲- پاراگراف پایانی این مطلب توضیح مترجم است.
برچسب ها
پرستو عزیزی خط صلح خط صلح 155 شاخص شادی شادترین کشور جهان فنلاند کار داوطلبانه ماهنامه خط صلح